Testicular spermatozoa and male germ cells evolution in "Dina lineata" (Hirudinea: Erpobdellidae) studied by scanning electron microscopy

Autores/as

  • Sergi Bonet i Marull
  • Ignacio García-Mas
  • Marisa Molinas

Resumen

A Dina lineata, hirudini erpobdèllid amb fecundació traumàtica hipodèrmica, cada espermatogònia primitiva, lliure en els sacs testiculars, entra en un procés de set divisions mitòtiques anticlinals cariocinètiques i no citocinètiques per formar poliplasts amb 2, 4, 8, 16, 32, 64 espermatogònies i, finalment, 128 espermatòcits primaris. Les cellules, en un mateix poliplast, evolucionen sincrònicament lligades per un pont a una massa citoplasmàtica central comuna anomenada citòfor. Una darrera divisió, meiòtica, porta a un poliplast amb 512 espermàtides.
Per un complex procés morfogenètic de diferenciació cellular, cada espermàtida, arrodonida i d'uns 1,3 µm de diàmetre, esdevé un espermatozoide filamentós i helicoïdal d'uns 48 µm de longitud per 0,3 µm de diàmetre. L'ordre cronològic de diferenciació de les diverses regions del gàmeta és el següent: elongació del flagel, elongació i espiralització del nucli, elongació de la regió mitocondrial i elongació i espiralització, primer de l'acrosoma posterior i, després, de l'acrosoma anterior.
A l'espermatozoide:
1) L'acrosoma posterior (7 µm) és una doble hèlix dextrògira formada per dues fibres, una d'estreta i una altra d'ampla, que descriuen, cadascuna, set voltes completes.
2) L'acrosoma anterior (6,5 µm) és un eix a l'entorn del qual una mateixa expansió cintiforme descriu, en sentit dextrògir, set voltes completes.
3) La regió nuclear (5,5 µm) és també una doble hèlix dextrògira integrada per dues fibres. A la base presenten el mateix gruix, però, a mesura que se n'allunyen, l'alteren a voltes alternes.
4) Les regions mitocondrial (8,5 µm) i flagellar (20 µm) són externament llises.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Publicado

2005-04-28

Número

Sección

Artículos