Dels jardins als boscos: invasió reeixida del Pitòspor del Japó (Pittosporum toriba, Pittosporaceae) al Delta del Llobregat (nord-est de la península Ibèrica)
Paraules clau:
invasions vegetals, plantes al·lòctones, flora, regió MediterràniaResum
Les invasions vegetals constitueixen una amenaça per a la biodiversitat mundial, essent especialment difícil suprimir els seus impactes ecològics i socioeconòmics un cop una espècie sestableix a una localitat determinada. El coneixement previ sobre el potencial de les plantes al·lòctones per esdevenir invasores és essencial per dissenyar polítiques de gestió adequades. Aquí presentem un cas destudi duna planta al·lòctona el pitòspor del Japó, Pittosporum tobira que ha establert grans poblacions en boscos duna zona humida costanera de Catalunya. El nostre treball ha geolocalitzat més de 1000 individus en hàbitats naturals i seminaturals. Lespècie sha convertit en un arbust molt estès al sotabosc estudiat. Discutim les propietats paisatgístiques que probablement van promoure una invasió tan exitosa i les possibilitats de gestió. El potencial invasiu de plantes com el pitòspor del Japó shauria de reconsiderar atès que espècies ornamentals com la tractada estan modificant les comunitats de flora autòctones.Descàrregues
Descàrregues
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Institució Catalana d’Història Natural (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural.
- Els autors responen davant la Institució Catalana d’Història Natural, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Institució Catalana d’Història Natural, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.