La Custòdia del territori. L¿aplicació a Catalunya de les noves tècniques nord-americanes de protecció de la natura i el paisatge en propietats privades
Resum
Avui es considera que les àrees protegides, per elles mateixes, no poden assegurar la conservació global de la biodiversitat. Als EUA, i concretament a Nova Anglaterra, les àrees protegides per l'administració pública es restrin-geixen a un percentatge petit del territori. Des dels anys seixanta les associacions de terres, organitzacions priva-des sense afany de lucre, han anat protegint finques privades amb objectius conservacionistes utilitzant gran varietat de tècniques (donacions o compres de finques, títols de conservació i altres). Aquestes consitueixen una part important del concepte de custòdia del territori. Al Canadà, els programes de contacte amb propietaris, com a mecanisme per als acords verbals de protecció de terres, utilitzen els mateixos principis, mentre es desenvolupa la legislació de suport per a tècniques més formals. Es discuteix l'aplicació d'aquests conceptes a Catalunya, amb especial èmfasi en les tècniques que no impliquen suport normatiu. La custòdia del territori podria ser la base per a la professionalització dels grups conservacionistes catalans, en una nova activitat amb un gran reconeixement públic.Descàrregues
Descàrregues
Publicat
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Institució Catalana d’Història Natural (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural.
- Els autors responen davant la Institució Catalana d’Història Natural, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Institució Catalana d’Història Natural, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.