I tu, què li preguntaries a Albert Einstein, Marie Curie, Maria Monclús…? Una proposta de comunicació per al públic general

Autors/ores

  • Núria Pujol Furelos Universitat de Groningen (RUG)

Paraules clau:

Coneixement científic, història de la ciència, perspectiva de gènere, comunicació, popularització, públic general, diversitat de públics, ficció.

Resum

El coneixement científic entès com a neutre, objectiu i inqüestionable és un albir arcaic que condiciona hegemònicament la manera com fem i comuniquem ciència i tecnologia. Afortunadament, des de la dècada dels vuitanta del segle xx els estudis sobre sociologia de la ciència, els moviments feministes i el constructivisme social van mostrar que aquesta concepció és producte d’estudiar la manera com es construeixen la ciència i la tecnologia des d’una perspectiva única, totalitzadora i patriarcal. A partir d’aquí es van plantejar noves propostes conceptuals, metodològiques i comunicatives. Des de llavors, cada vegada són més les institucions que se sumen a la iniciativa d’apropar el seu model comunicatiu a la societat, trencant amb el model de comunicació tradicional vertical i unidireccional, és a dir, de les persones expertes a les llegues. El present projecte dissenyat i executat en el marc de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) s’encabeix en aquest corrent de pensament crític i planteja un model comunicatiu per a la SCHCT que s’allunya de la formalitat acadèmica i incorpora públics diversos a través d’un format poc convencional.

Biografia de l'autor/a

Núria Pujol Furelos, Universitat de Groningen (RUG)

ORCID: 0000-0001-6894-6335

Descàrregues

Número

Secció

Articles