Filología de calendario (1903), d'Antoni M. Penya i Ildefons Rul·lan: un glossari filolològic i etnopoètic sobre el calendari

Autors/ores

  • Josep Nicolau Perelló

DOI:

https://doi.org/10.2436/20.2502.01.115

Paraules clau:

Antoni M. Penya, Ildefons Rul·lan, Filología de Calendario, cançó, parèmia, endevinalla

Resum

L’any 1903 Antoni M. Penya publicà conjuntament amb Mn. Ildefons Rul·lan la seva darrera obra relacionada amb la literatura oral: Filología de Calendario, una obra de difícil classificació, però amb un important contingut filològic i literari. El volum, concretament, relaciona els termes referits al temps meteorològic i al calendari (calendario, día, luna...) amb endevinalles, parèmies i cançons —tant en català com en altres llengües romàniques— que contenen la paraula que els autors volen descriure.

A la introducció, Rul·lan i Penya mostren la voluntat de fer un recull comparatiu: «única manera de estudiar las lenguas con algún provecho». A continuació, presenten les normes ortogràfiques catalanes que seguiran per al volum i, finalment, exposen els diferents continguts. La importància del treball rau en la quantitat de materials —tant en català com en castellà— que presenta  (aproximadament 250 cançons i 550 parèmies) i en la contribució que fa al camp d’estudi de la paremiologia comparada. És per això que, en aquest article, posarem en valor aquesta obra, i especialment els materials folklòrics (cançons, parèmies i endevinalles) que aporta, així com la contribució dels autors a la folklorística catalana.

Descàrregues

Publicat

2024-02-29

Número

Secció

Estudis i edicions