La gent de Destino i altres franquistes de Barcelona davant la guerra mundial: la Gran Bretanya com a exemple

Autors/ores

  • Francesc Vilanova Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

Destino, franquisme, Ignacio Agustí, Santiago Nadal, Manuel Brunet, anticatalanisme, Catalunya, II guerra mundial, Winston Churchill, aliadofília.

Resum

L’any 1939, la victòria franquista va comportar que Catalunya perdés, en bloc, el sistema intel·lectual i periodístic que havia estat hegemònic als anys trenta. En aquest context, el desplegament del franquisme també va contemplar la necessària substitució dels depurats i absents (exiliats) per les noves propostes político-intel·lectuals que acompanyaven o integraven el projecte franquista: els falangistes indígenes de Solidaridad Nacional, els franquistes purs i durs de La Vanguardia Española, el nacionalcatolicisme català de Diario de Barcelona, etc. Però, per damunt de tots ells, ben aviat va destacar la proposta més original i ambiciosa: Destino. Política de Unidad, setmanari nascut a la Territorial Catalana de Falange, instal·lada a Burgos el 1937, i que el 1939, traslladat a
Barcelona, va ser privatitzat i convertit en el projecte més reeixit del franquisme català en els àmbits polític i cultural. Destino es va convertir en una peça fonamental en la construcció d’un possible franquisme català, anticatalanista i antiliberal, que oferís un encaix definitiu al problema català en la «nueva España», i fos la punta de llança d’una nova intel·lectualitat hegemònica.

paraules clau: Destino, franquisme, Ignacio Agustí, Santiago Nadal, Manuel Brunet, anticatalanisme, Catalunya, II guerra mundial, Winston Churchill, aliadofília.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Com citar

Vilanova, F. (2013). La gent de <I>Destino</I> i altres franquistes de Barcelona davant la guerra mundial: la Gran Bretanya com a exemple. Revista d’Història De La Filosofia Catalana, (5), 35–62. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/JOCIH/article/view/72876

Número

Secció

Articles