Jaume Miravitlles i el marxisme: un itinerari del segle xx

Autors/ores

  • Enric Pujol Universitat Autònoma de Barcelona

Paraules clau:

Leninisme, avantguardisme, Salvador Dalí, Bloc Obrer i Camperol, Esquerra Republicana de Catalunya, guerra civil, Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, exili, guerra freda, historiografia, pensament polític.

Resum

Aquest article se centra en la figura i la trajectòria política de l’escriptor i periodista Jaume Miravitlles i Navarra (Figueres, 1906 – Barcelona, 1988). Fou un intel·lectual i polític que seguí un itinerari molt representatiu d’una certa esquerra europea que, formada en el si del leninisme, progressivament marcà distàncies amb el sovietisme, fins arribar a una crítica profunda del marxisme polític. Tingué un paper destacadíssim durant la guerra civil del 1936-39, al capdavant del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. A partir del 1939, ja en l’exili, es convertí en un dels principals dipositaris de la memòria popular d’aquell període bèl·lic i revolucionari; un paper que es veié reforçat arran del seu retorn a Catalunya el 1963.

paraules clau: Leninisme, avantguardisme, Salvador Dalí, Bloc Obrer i Camperol, Esquerra Republicana de Catalunya, guerra civil, Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, exili, guerra freda, historiografia, pensament polític.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Com citar

Pujol, E. (2012). Jaume Miravitlles i el marxisme: un itinerari del segle xx. Revista d’Història De La Filosofia Catalana, (3), 29–44. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/JOCIH/article/view/60707

Número

Secció

Articles