Alguns apunts sobre la malvasia al Rosselló Autors/ores Llorenç Planes Resum En aquesta comunicació, es fa referència a la presència i els possibles orígens de la malvasia a la Catalunya del Nord, segons les fonts existents. La varietat que avui s'entén com a malvasia del Rosselló o tourbat, va estar a punt de desaparèixer com a conseqüència de la fil·loxera i sempre s'ha relacionat amb un raïm blanc generalment dolç per a elaborar vi dolç natural juntament amb les garnatxes. Així doncs, des de l'inici que hi ha reglamentacions sobre els vins dolços naturals, la malvasia del Rosselló és una varietat autoritzada per a l'elaboració d'aquest tipus de vins i també és una varietat autoritzada a l'AOC1 Côtes du Roussillon des de la seva creació el 1977. El 90 % de la producció francesa de vi dolç natural es fa a la Catalunya del Nord, on representa el 50 % del valor produït per la viticultura. A partir dels anys vuitanta es van iniciar uns treballs per a la recuperació d'aquesta varietat amb plantes procedents de l'Alguer després de comprovar que les vinyes de la varietat torbato de l'Alguer eren de la mateixa varietat que les encara presents de malvasia del Rosselló. Aquests treballs van ser realitzats per l'Estació Vitivinícola del Rosselló de Tresserra i es van replantar diverses vinyes a partir de tres clons produïts per l'Établissement National Technique pour l'Amélioration de la Viticulture - Institut National de la Recherche Agronomique (ENTAV-INRA). Avui són diversos els productors que utilitzen el tourbat o malvasia del Rosselló en l'elaboració dels vins dolços naturals com a sinònim d'autenticitat i qualitat. Descàrregues Text complet Publicat 2014-12-03 Com citar Planes, L. (2014). Alguns apunts sobre la malvasia al Rosselló. Dossiers Agraris, (17), 47–51. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86715.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 17 : La varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.