Alguns apunts sobre la malvasia al Rosselló

Autors/ores

  • Llorenç Planes

Resum

En aquesta comunicació, es fa referència a la presència i els possibles orígens de la malvasia a la Catalunya del Nord, segons les fonts existents. La varietat que avui s'entén com a malvasia del Rosselló o tourbat, va estar a punt de desaparèixer com a conseqüència de la fil·loxera i sempre s'ha relacionat amb un raïm blanc generalment dolç per a elaborar vi dolç natural juntament amb les garnatxes. Així doncs, des de l'inici que hi ha reglamentacions sobre els vins dolços naturals, la malvasia del Rosselló és una varietat autoritzada per a l'elaboració d'aquest tipus de vins i també és una varietat autoritzada a l'AOC1 Côtes du Roussillon des de la seva creació el 1977. El 90 % de la producció francesa de vi dolç natural es fa a la Catalunya del Nord, on representa el 50 % del valor produït per la viticultura. A partir dels anys vuitanta es van iniciar uns treballs per a la recuperació d'aquesta varietat amb plantes procedents de l'Alguer després de comprovar que les vinyes de la varietat torbato de l'Alguer eren de la mateixa varietat que les encara presents de malvasia del Rosselló. Aquests treballs van ser realitzats per l'Estació Vitivinícola del Rosselló de Tresserra i es van replantar diverses vinyes a partir de tres clons produïts per l'Établissement National Technique pour l'Amélioration de la Viticulture - Institut National de la Recherche Agronomique (ENTAV-INRA). Avui són diversos els productors que utilitzen el tourbat o malvasia del Rosselló en l'elaboració dels vins dolços naturals com a sinònim d'autenticitat i qualitat.

Descàrregues

Publicat

2014-12-03

Com citar

Planes, L. (2014). Alguns apunts sobre la malvasia al Rosselló. Dossiers Agraris, (17), 47–51. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/86715.001