El Paper del laboratori agroalimentari Autors/ores Mireia Medina Sala Immaculada Alsina Riu Manel Aragay Beneria Jaume Bosch Collet Josep Garcia Monjo Pilar Rodríguez Martínez Resum El Laboratori Agroalimentari, creat ja fa més de tres dècades com a eina de suport als serveis d'extensió agrària en els seus inicis i, posteriorment, orientat al control analític oficial dels mitjans de producció i dels productes agroalimentaris, ha contribuït en aquest període a la transformació de la producció agrícola i ramadera des del punt de vista de la millora de la qualitat i la seguretat. Al llarg de la història del laboratori, hi ha hagut diferents exemples que demostren que la seva tasca ha estat clau per incidir en la innovació de l'agricultura i la ramaderia catalana. Des del punt de vista de la qualitat de la producció ramadera cal destacar la implantació de la tècnica de reflectància d'infraoig proper (NIR) al laboratori, una eina fonamental per establir la formulació de les racions que varien en funció de les espècies, edat i sexe, de l'etapa vital, la finalitat productiva i l'estat de salut. Des del punt de vista de la seguretat alimentària, cal destacar que l'ús de substàncies anabolitzants en la producció animal era una pràctica molt estesa. Però no va ser fins que es va començar a fer un control analític específic des del Laboratori Agroalimentari, que es va desenvolupar la metodologia analítica per fer front a les anàlisis en pinso i aigua, orina i ull, fetge i teixit muscular per HPLC/DAD, que van deixar d'utilitzar-se. El laboratori també intervé en el camp mediambiental de la producció ramadera. En ple segle xxi, els sistemes d'inspecció i control s'han hagut d'adaptar per donar una resposta adequada a les demandes de la societat. En aquest sentit, els laboratoris han fet, i fan, un gran esforç des del punt de vista tecnològic adquirint instrumental analític específic i dotant-se d'eines de gestió específiques. A més, amb l'exigència de garantir la competència tècnica s'ha implantat i acreditat un sistema de qualitat estandarditzat i harmonitzat internacionalment (norma ISO17025). Finalment, cal destacar la contribució de la tècnica analítica sensorial per a la millora de la qualitat de la producció oleícola del territori català i, en aquest sentit, el paper clau del panell de tast d'olis verges d'oliva de Catalunya, integrat funcionalment al Laboratori Agroalimentari. Descàrregues Text complet Publicat 2014-03-20 Com citar Medina Sala, M., Alsina Riu, I., Aragay Beneria, M., Bosch Collet, J., Garcia Monjo, J., & Rodríguez Martínez, P. (2014). El Paper del laboratori agroalimentari. Dossiers Agraris, (16), 181–190. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/83908.001 Més formats de citació ACM ACS APA ABNT Chicago Harvard IEEE MLA Turabian Vancouver Descarregar citació Endnote/Zotero/Mendeley (RIS) BibTeX Número 16 : Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys Secció Articles Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista DOSSIERS AGRARIS per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la ICEA (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a DOSSIERS AGRARIS.Els autors responen davant la ICEA de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La ICEA està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.La revista DOSSIERS AGRARIS no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.