El Servicio de Extensión Agrícola: uns apunts de les seves aportacions al desenvolupament de l'agricultura catalana

Autors/ores

  • Ramon Badosa Castany
  • Tomàs Castells i Manent
  • Lluís Prieto i Tur

Resum

L'any 1955 es va crear el Servicio de Extensión Agrícola (SEA) com una sortida al fracàs de la política agrària autàrquica del franquisme. Amb conceptes i finançament dels Estats Units, es va estendre una xarxa d'agències a les zones agrícoles de l'Estat espanyol. A Catalunya, el volum d'aquestes agències i del personal va arribar a la meitat dels anys seixanta. L'objectiu principal del SEA era de procurar a la població rural les eines i la formació necessàries per al seu desenvolupament econòmic i social equiparant-la a la població urbana. Per assolir aquests objectius, el SEA realitzava cursets, demostracions, seminaris i altres tècniques divulgadores als agricultors. La diversitat agrícola de Catalunya va establir alhora una multiplicitat d'actuacions segons la zona o comarca: cultius de cereals i farratge, ramaderia de vaquí de carn, vaquí de llet, porcí, avícola, cunicultura, horta i planta ornamental, fruita seca, fruita dolça, vinya, arròs... El SEA a Catalunya va aportar tot un seguit d'eines fonamentals al llarg de gairebé trenta anys, que ha permès entendre l'agricultura actual i els reptes als quals s'enfronta en el futur més immediat.

Descàrregues

Publicat

2014-03-20

Com citar

Badosa Castany, R., Castells i Manent, T., & Prieto i Tur, L. (2014). El Servicio de Extensión Agrícola: uns apunts de les seves aportacions al desenvolupament de l’agricultura catalana. Dossiers Agraris, (16), 93–99. Retrieved from https://revistes.iec.cat/index.php/DA/article/view/83887.001