Marine biotoxins in the Catalan littoral: could biosensors be integrated into monitoring programmes? Autors/ores Mònica Campàs Pablo de la Iglesia Gemma Giménez Margarita Fernández-Tejedor Jean-Louis Marty Jorge Diogène Resum Aquest article descriu els sensors enzimàtics i immunosensors electroquímics que s'han desenvolupat als nostres grups per a la detecció de la biotoxina marina àcid okadaic (OA), i discuteix la possibilitat d'integrar-los en programes de seguiment. Els sensors enzimàtics per a OA que es presenten es basen en la inhibició de la proteïna fosfatasa (PP2A) per aquesta toxina i la mesura electroquímica de l'activitat enzimàtica mitjançant l'ús de substrats enzimàtics apropiats, electroquímicament actius després de la seva desfosforació per l'enzim. Els immunosensors electroquímics descrits en aquest article es basen en un enzimoimmunoassaig sobre fase sòlida competitiu indirecte (ciELISA), amb fosfatasa alcalina (ALP) o peroxidasa (HRP) com a marcatges, i un sistema de reciclatge enzimàtic amb diaforasa (DI). Els biosensors presentats aquí s'han aplicat a l'anàlisi de dinoflagel·lats, musclos i ostres. Les validacions preliminars amb assaigs colorimètrics i LC-MS/MS han demostrat la possibilitat d'utilitzar les bioeines desenvolupades per al cribratge preliminar de biotoxines marines en mostres de camp o de cultiu, que ofereixen informació complementària a la cromatografia. En conclusió, tot i que encara cal optimitzar alguns paràmetres experimentals, la integració dels biosensors a programes de seguiment és viable i podria proporcionar avantatges respecte a altres tècniques analítiques pel que fa al temps d'anàlisi, la simplicitat, la selectivitat, la sensibilitat, el fet de poder ser d'un sol ús i l'efectivitat de cost. Descàrregues Text complet Publicat 2009-05-25 Número 4-1 Secció Research reviews Llicència This work, including photographs and other illustrations, unless the contrary is indicated, is subject to an Attributions–Non-Commercial–No Derivative Works 3.0 Creative Commons License, the full text of which can be consulted at http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/. You are free to share, copy, distribute and transmit the work provided that the author is credited and reuse of the material is restricted to non-commercial purposes only and that no derivative works are created from the original material.