Health risks arising from the dietary intake of chemical contaminants: a case study of the consumption of edible marine species in Catalonia, NE Spain

Autors/ores

  • Josep L. Domingo

Resum

Actualment, està ben establert que la ingesta dietètica és la principal via d'exposició humana a metalls i compostos orgànics persistents (COP). L'any 2000, el nostre laboratori va començar una exhaustiva investigació sobre l'exposició dietètica a diversos metalls i contaminants orgànics per la població general de Catalunya. Entre els onze grups d'aliments analitzats, els nivells més elevats de la major part dels contaminants es van trobar, en termes generals, al peix i marisc. Aquest grup va suposar les contribucions més elevades de la ingesta d'As, Hg i Pb, dioxines i furans (PCDD/PCDF), policlorbifenils (PCB), difenil èters polibromats (PBDE) i difenil èters policlorats (PCDE). El peix i marisc va ser també un contribuent important en la ingesta de Cd, hexaclorobenzè, hidrocarburs aromàtics policíclics (PHA) i naftalens policlorats (PCN). Tanmateix, els nivells dels contaminants es van determinar solament en tres espècies de peix fresc i en dues de conservat, la qual cosa suposava un factor limitant per tal de poder establir recomanacions sobre el consum de peix i marisc. Per això, recentment hem dut a terme un estudi addicional amb la intenció d'incrementar les dades de l'anterior investigació. Els resultats són aquí presentats. En termes generals, la major part d'espècies marines analitzades no haurien de suposar efectes adversos sobre la salut dels consumidors. Tanmateix, el tipus de peix, la freqüència de consum i la quantitat consumida són aspectes essencials per a establir un equilibri entre els beneficis i els riscos d'un consum regular de peix.

Descàrregues

Publicat

2008-09-17

Número

Secció

Research reviews