Borings produced by presumed Pliocene Brachiopods from L'Empordà (Catalonia, Spain)

Autors/ores

  • Jordi Martinell

Resum

L'estimulant treball de BROMLEY & SURLIK (1973), on es descrivien en detall les marques produïdes pels braquiòpodes actuals i fòssils (Cretaci), va menar l'atenció dels paleontòlegs cap aquest interessant grup de pistes fòssils. Així veiem que el 1975, en dos treballs es descriuen perforacions similars produïdes per braquiòpodes del Cretaci superior de Bohemia (NEKVASILOVA, 1975) i al Triàssic de Polònia (MALKOWSKI, 1975). NEKVASILOVA (1976) troba aquestes perforacions en material procedent del Cretaci de Moràvia (Txecoslovàquia) i MICHALIK (1977) les descriu en material procedent del Triàssic dels Carpats.
En el present treball hom assenyala la presència de Podichnus centrifugalis B. & S. a dos jaciments pliocènics de l'Empordà, situats al terme municipal de Vilacolum.
Cal remarcar que aquesta és la primera vegada que se cita aquesta icnospècie sobre material de la península Ibèrica i, alhora, és la primera vegada que es troba en materials del Terciari.
Hom cita igualment algunes traces fòssils trobades en aquests jaciments, com són Entobia sp., Oichnus simplex Bromley, impressions deixades per possibles braquiòpodes queilostomats, Meandropolydora sp., etc.
Hom assenyala, també, l'abundància d'activitat perforant deguda a molluscs litòfags al jaciment de «Els Olivets», la qual afecta tant els clastes calcaris (tant d'origen orgànic com inorgànic) com la matriu que els envolta. Això suggereix l'existència de dues fases de perforació lligades a variacions en el nivell del mar.

Descàrregues

Publicat

2005-05-12