Xylosandrus compactus (Eichhoff, 1876) (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) i Stephanitis lauri Rietchel, 2014 (Hemiptera: Tingidae): dues espècies exòtiques que s’han estès per tota la conca hidrogràfica de la riera de Tossa (La Selva, Girona, NE Espanya)
Paraules clau:
propagació, espècie invasora, plantes hoste, lloredes, laurisilves, Catalunya.Resum
En els seguiments fets dins la conca hidrogràfica de la riera de Tossa (Girona), amb 39 km2 de superfície, 2 rieres i 20 torrents, s’han trobat atacs del perforador d’ambrosia Xylosandrus compactus (Eichhoff, 1876) (Coleoptera, Curculionidae, Scolytinae) sobre 22 espècies vegetals que pertanyen a l’àmbit forestal i la majoria són d’interès en hàbitats de ribera. La planta hoste més afectada ha estat el llorer (Laurus nobilis, observat en el 54,4 % dels punts amb infestacions) i, amb molta menys freqüència, s’han vist afectats el vern (Alnus glutinosa; 7,6 %), l’om (Ulmus minor; 6,3 %), l’avellaner (Corylus avellana; 6,3 %) i el cirerer (Prunus avium; 5,7%). Aquest insecte perforador s’ha trobat en 107 punts dins la conca, des dels 3 m d’altitud fins als 432 d’altitud que té un punt de la part més alta del torrent d’Aiguafina. Per altra banda, el tigre del llorer Stephanitis lauri Rietchel, 2014 (Hemiptera, Tingidae) ha mostrat un grau d’atac molt més alt i molt més estès en els llorers de les dues rieres i dels torrents de la conca. Des de les primeres deteccions a Catalunya de l’estiu del 2020, a Banyoles, en el cas de X. compactus, i a Lloret de Mar, en el de S. lauri, aquestes dues espècies exòtiques han tingut una ràpida propagació per diverses comarques de les províncies de Girona i Barcelona, amb gran capacitat colonitzadora i invasora, tal com s’espera de les espècies considerades plagues. Aquestes situacions perilloses generen alertes i preocupacions ambientals. Cal advertir sobre les negatives perspectives de futur del llorer en els ecosistemes forestals de ribera i de barrancs, així com en les lloredes i les laurisilves.Descàrregues
Descàrregues
Número
Secció
Llicència
- Els autors cedeixen a la Institució Catalana d’Història Natural (filial de l’Institut d’Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a la revista Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural.
- Els autors responen davant la Institució Catalana d’Història Natural, de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.
- És responsabilitat dels autors l’obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.
- La Institució Catalana d’Història Natural, està exempta de tota responsabilitat derivada de l’eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.
- Els continguts publicats a la revista estan subjectes —llevat que s’indiqui el contrari en el text o en el material gràfic— a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s’autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l’obra sempre que se’n reconegui l’autoria i l’entitat que la publica i no se’n faci un ús comercial ni cap obra derivada.
- La revista no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.