Primera detecció de Stephanitis pyrioides (Scott, 1874) (Heteroptera: Tingidae) en Rhododendron japonicum (A. Gray) Suringar a Catalunya i segona citació a la península Ibèrica

Autors/ores

Paraules clau:

Hemiptera, Tingidae, espècie invasora, primera citació, biologia, danys associats, Rhododendron, azalea, Catalunya, península Ibèrica.

Resum

Es dona a conèixer la presència del tigre de les azalees, Stephanitis pyrioides (Scott, 1874) (Heteroptera: Tingidae) en Rhododendron japonicum (A.Gray) Suringar, afectant planta de contenidor en un centre de jardineria de Premià de Dalt (Maresme, Barcelona). La captura de nimfes i adults el novembre del 2022 representa la primera citació a Catalunya i la segona a la península Ibèrica, després de la detecció del setembre del 2022 a Goián (Pontevedra) per Andrés (2022) sobre Rhododendron indicum (L.) Sweet, també en planta de contenidor. Es proporciona la informació més actualitzada sobre les plantes hoste afectades en l’àmbit mundial, així com de la biologia i danys provocats per aquesta espècie de tíngid. Finalment s’aporta informació breu sobre altres Stephanitis que poden infestar Rhododendron i altres Ericaceae, com són S. takeyai Drake & Maa, 1955 i S. rhododendri Horváth, 1905.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Número

Secció

Gea, Flora et Fauna