La Vegetación liquénica saxícola de los volcanes del Mar Menor (Murcia, SE de España)

Autors/ores

  • Xavier Llimona i Pagès
  • José María Egea Fernández

Resum

Estudi florístic, fitosociològic i ecològic dels líquens d'un conjunt d'afloraments de laves àcides situats al Mar Menor, davant la barra d'aquest, o en terra, vora la costa, en el pis termomediterràni semiàrid, amb hiverns molt tèrmics, en bona part per l'efecte moderador del mar, en l'àrea potencial del Mayteno-Periplocetum angustifoliae i del Chamaeropo- Rhamnetum lycioidis.
Les localitats estudiades són interessants per representar el límit septentrional ibèric d'espècies termòfiles com: Caloplaca scoriophila, Dimelaena radiata, Ramalina bourgeana, R. clementeana i Xanthoria resendei, i de comunitats ben conegudes al SE de la Península i a Canàries com: Xanthorietum resendei, Ramalinetum bourgeanae, Solenopsoro-Diploicietum subcanescentis, Pertusarietum gallicae.
Dos tàxons són descrits com a nous: Acarospora heufleuriana var. gomphata (tipus de Mazarron) i Buellia caloplacivora (tipus de les illes Columbrets). També proposem com a entitats noves en la tipologia fitosociològica: Buellio-Caloplacetum littoreae Egea & Llim. as. nova., Pertusarietum gallicae sas. pertusarietosum monogonae sas. nova i P. gallicae sas. diploschistetosum actinostomi sas. nova.
Finalment, situem les diverses comunitats observades en un tall esquemàtic d'una illa representativa ideal.

Descàrregues

Publicat

2005-05-04