La Vegetación liquénica saxícola de los volcanes del Mar Menor (Murcia, SE de España)

Autors/ores

  • Xavier Llimona i Pagès
  • José María Egea Fernández

Resum

Estudi florístic, fitosociològic i ecològic dels líquens d'un conjunt d'afloraments de laves àcides situats al Mar Menor, davant la barra d'aquest, o en terra, vora la costa, en el pis termomediterràni semiàrid, amb hiverns molt tèrmics, en bona part per l'efecte moderador del mar, en l'àrea potencial del Mayteno-Periplocetum angustifoliae i del Chamaeropo- Rhamnetum lycioidis.
Les localitats estudiades són interessants per representar el límit septentrional ibèric d'espècies termòfiles com: Caloplaca scoriophila, Dimelaena radiata, Ramalina bourgeana, R. clementeana i Xanthoria resendei, i de comunitats ben conegudes al SE de la Península i a Canàries com: Xanthorietum resendei, Ramalinetum bourgeanae, Solenopsoro-Diploicietum subcanescentis, Pertusarietum gallicae.
Dos tàxons són descrits com a nous: Acarospora heufleuriana var. gomphata (tipus de Mazarron) i Buellia caloplacivora (tipus de les illes Columbrets). També proposem com a entitats noves en la tipologia fitosociològica: Buellio-Caloplacetum littoreae Egea & Llim. as. nova., Pertusarietum gallicae sas. pertusarietosum monogonae sas. nova i P. gallicae sas. diploschistetosum actinostomi sas. nova.
Finalment, situem les diverses comunitats observades en un tall esquemàtic d'una illa representativa ideal.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Descàrregues

Publicat

2005-05-04