Responding to the colourful use of chemicals in nineteenth- century food Autors/ores Carolyn Cobbold Cambridge University Paraules clau: Risk management, expertise, environmental health. Resum The paper explores how chemists tried to deal with one of the first examples of mass-produced industrial chemicals to enter daily life, through investigating the use of coal-tar derived dyes to colour food in the late nineteenth century. From the mid 1850s European chemists manufactured a range of new chemicals included drugs, dyes, scents and flavourings from the derivatives of coal-tar waste. Initially greeted by the nineteenth-century press and public as ‘wonder dyes’, the vibrant new colours were seen as an example of how chemistry could transform society. The new dyes, produced for the textile industry, were widely employed to colour food and drink across Europe and America. This paper, a summary of a comparative historical study, demonstrates how cultural differences influence the understanding and management of new scientifically produced substances. The research highlights the difficulties that scientists face in helping determine how new scientific products and processes are applied in the marketplace. It also provides insights into early consumer risk management, the rise of scientific experts, and public health legislation. The second half of the nineteenth century was a time when food production was becoming increasingly industrialised and consumers faced complex and contradictory food knowledge claims. Food manufacturers introduced synthetic colourings and began to employ chemists during a period when food adulteration was of considerable social concern. At the same time, analytical chemists were being paid by the government to identify harmful and fraudulently applied food additives as well as by food companies, raising questions of whom to trust and how ‘scientific’ knowledge is formed and evaluated. Chemists, and chemical preservatives and colourings, became part of the armour employed by food producers and retailers to secure market share. However, the rapidly changing food market,intensifying industrialization and rising imports of food, led to mounting anxieties about chemical food colourings.Key words: Risk management, expertise, environmental health. Descàrregues PDF Número Vol. 9 (2016) Secció Dossier Monogràfic: Living in a toxic world (1800-2000) Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica.Els autors responen davant la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.