Following Poisons in Society and Culture (1800-2000): A Review of Current Literature Autors/ores José Ramón Bertomeu-Sánchez Universitat de València Ximo Guillem-Llobat Universitat de València Paraules clau: History of crime, food history, environmental history, toxic products. Resum This paper offers an overview of recent historical studies on toxic products. First, we offer an introduction to the literature and the principal academic groups, describing the major trends in four different areas of scholarship: history of crime and forensic science, history of food quality and adulteration, history of occupational and public health, and environmental history. Second, we suggest avenues for future research by highlighting three meeting points: protagonists, spaces and proof. We also discuss some challenges of the historical narratives: the agency of human and non-human actors; the integration of material, human and environmental effects; and the combination of the socio-cultural analysis of historical cases with the current understanding of poisons. While avoiding the unforgivable sins of anachronism or, even worse, of technological determinism, we want to encourage historical narratives with a bearing on current affairs. This is the last point discussed in the final conclusions. We claim that the history of toxic products can raise long-term debates, decenter the current focus, look for hybrid and complex causations, deconstruct the technocratic discourse of experts, empower victims, question legal standpoints and received cultural constructs, or point out the difficulties of democratic decision-making processes in matters regarding toxic products, particularly in a world marked by an uneven distribution of power and risks. In this sense, we claim that a history of toxic products can create new links between historians and social movements, academic research and activism, while enlarging the opportunities for fostering the uses of history in policy-making. In order to follow this promising path, we argue the need of crossing disciplinary borders of the history of crime, the history of occupational health, and food and environmental history, while moving outside academia and engaging in public debates.Keywords: History of crime, food history, environmental history, toxic products. Descàrregues PDF Número Vol. 9 (2016) Secció Dossier Monogràfic: Living in a toxic world (1800-2000) Llicència La propietat intel·lectual dels articles és dels respectius autors.Els autors en el moment de lliurar els articles a la revista Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica per a sol·licitar-ne la publicació accepten els termes següents:Els autors cedeixen a la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) els drets de reproducció, comunicació pública i distribució dels articles presentats per a ser publicats a Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica.Els autors responen davant la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica de l'autoria i l'originalitat dels articles presentats.És responsabilitat dels autors l'obtenció dels permisos per a la reproducció de tot el material gràfic inclòs en els articles.La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica està exempta de tota responsabilitat derivada de l'eventual vulneració de drets de propietat intel·lectual per part dels autors.Els continguts publicats a la revista estan subjectes -llevat que s'indiqui el contrari en el text o en el material gràfic- a una llicència Reconeixement - No comercial - Sense obres derivades 3.0 Espanya (by-nc-nd) de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca. Així doncs, s'autoritza el públic en general a reproduir, distribuir i comunicar l'obra sempre que se'n reconegui l'autoria i l'entitat que la publica i no se'n faci un ús comercial ni cap obra derivada.Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica no es fa responsable de les idees i opinions exposades pels autors dels articles publicats.