Un interrogatori sobre la puresa de sang del llinatge Major de Cervera (1620) - Llobet i Portella, Josep M. (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2022)
En l’apèndix documental d’aquest article donem transcrit íntegrament un interrogatori de l’any 1620, compost de vint-i-quatre preguntes, sobre la puresa de sang del llinatge Major de Cervera. Les respostes que hi donen els vuit declarants aporten abundant informació sobre diversos aspectes de la societat catalana de l’edat mitjana. Amb tot, només comentem els aspectes que tenen relació amb la comunitat jueva de la població, que són la ubicació dels dos calls existents, les dues sinagogues, els llibres notarials que contenien documents atorgats per jueus, l’expulsió de la vila d’aquells jueus que no es convertiren al cristianisme, els llibres municipals relacionats amb els jueus i l’ingrés al Coŀlegi Notarial de Cervera.