Crisi i comunitat: dones jueves i converses catalanes a Girona, 1391-1420 - Guerson, Alexandra; Lightfoot, Dana Wessell (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2019)
Aquest article tracta de les experiències de jueves i converses a la ciutat de Girona després de la tràgica violència del 1391 i fins a les crisis a què es va enfrontar la comunitat durant i després de la disputa de Tortosa. Centrant-se en el matrimoni, la família i l’activitat econòmica en el mercat del crèdit, advoca per la importància de considerar aquests esdeveniments des de la perspectiva de les dones com un mitjà per a matisar i aprofundir la nostra comprensió de llur impacte, d’una manera més àmplia, en les comunitats jueves catalanes. També emfatitzem la necessitat de considerar les experiències de les dones jueves i converses paral·lelament amb les dones cristianes de Catalunya, subratllant llurs experiències comunes en una societat patriarcal sotmesa a la crisi dels últims segles de la baixa edat mitjana. Paraules clau: jueves, dones jueves, converses, Girona, 1391, disputa de Tortosa, matrimoni, família, mercat de crèdit