El micvé de la darrera sinagoga medieval de Girona - Planas, Sílvia; Colomer, Joel; Sagrera, Jordi; Vivo, Jordi (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2017)
L’any 1415, la comunitat jueva de Girona es veié obligada a recloure’s a l’interior d’un recinte segregat físicament per mitjà d’un mur. A l’interior d’aquest call reduït, l’aljama instal·là la tercera i última sinagoga, que s’ha situat, gràcies a la informació continguda en documents d’arxiu, en part de l’espai que actualment ocupa el Centre Bonastruc ça Porta. Per tal de documentar més i millor els espais físics i el llegat patrimonial de la comunitat jueva gironina, des de l’Ajuntament s’han endegat diverses campanyes d’excavacions a l’indret. Les darreres que s’hi han dut a terme, els anys 2014 i 2015, han posat al descobert un conjunt d’estructures que s’han pogut posar en relació amb un micvé (bany ritual jueu). A partir de totes les evidències documentals conservades, s’ofereix una reconstrucció de com devien ser les dependències associades al bany ritual i la seva història en el decurs del segle xv. Paraules clau: arqueologia, sinagoga, micvé, Girona, segle xv