El call de la vila de Cardona i el seu fossar (segles XIV i XV): una proposta per a la seva ubicació - Galera Pedrosa, Andreu (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2025)
La vila de Cardona va acollir una petita comunitat jueva d’ençà de la segona meitat del segle XIII l’existència de la qual es va perllongar tota la centúria següent sota el domini i la protecció dels seus senyors jurisdiccionals, els vescomtes i comtes de Cardona. Enfront de la ubicació del call proposada pels cronistes vuitcentistes de tradició romàntica, aquest treball en planteja una de nova situada en el sector de la Serra i la torre anomenada la Fortesa, propietat dels senyors de la vila. A la vegada que també en localitzem el fossar en el sector dels Collars, en el marc de l’evolució experimentada per aquesta comunitat en el decurs dels segles XIV i XV, i les dades aportades per la documentació notarial local, inclosos els anomenats Libri Iudeorum.