La llengua hebrea de la Disputa de Barcelona. Una revaloració - Bianchi, Francesco (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2025)
La Disputa de Barcelona, que va tenir lloc els dies 20 i 24 de juliol de 1263 entre Mossé ben Nahman i el frare dominic Pau Cristià, ha estat objecte d’interminables investigacions. En els darrers anys també s’ha estudiat àmpliament el Vikkuah Ramban, l’informe hebreu del debat atribuït gairebé universalment a la ploma de Nahmànides, per comparar-lo amb els informes llatins i determinar-ne el valor històric. Aquest article pretén revisar de nou aquesta peça de literatura polèmica; s’analitzarà la tradició textual de la Vikkuah, així com la seva llengua, estil i aspectes literaris per establir si Nahmànides la va escriure realment. L’examen acurat ajudarà a aclarir si la Vikkuah és un informe històric precís, una mera ficció o més aviat una subtil peça de literatura que Nahmànides va compondre per donar a conèixer als seus companys jueus la nova tècnica missionera de l’orde dominicà.