Isaïes 10,18 a partir d’un segell ammonita del segle VII aC. Una aproximació a les traduccions del mot bíblic nss i a la seva tradició extrabíblica - Pérez Ferrer, Mariona Ginebra (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2025)
L’objectiu d’aquesta investigació és analitzar les traduccions vàries que es proposen per al possible hàpax bíblic nosēs (נֹסֵס), testimoniat únicament en el versicle d’Isaïes 10, 18. Aquest mot pertany al grup de paraules bíbliques de significat variat, atès que les metàfrasis –a causa de la tardana vocalització masorètica de l’hebreu bíblic– resten tot sovint en una forta ambigüitat. En el cas d’aquest participi bíblic poˁlel (nosēs, נֺסֵס), se’n destriaran els possibles orígens etimològics, bo i comparant-lo amb un testimoni extrabíblic del terme, conservat en un segell ammonita del segle VII aC. S’hi oferirà també un estudi històrico-comparatiu d’aquesta arrel nss amb relació a les altres llengües semítiques. Quant a la interpretació bíblica d’Is 10, 18, s’usaran les traduccions de Bíblies diverses a fi de fer-ne una anàlisi comparativa. Per concloure, es dreçarà l’atenció vers les traduccions bíbliques traslladades directament del text hebreu, fet que podria deixar entreveure com els erudits jueus que tradueixen coneixent el sentit hebreu, farien quòrum en proposar una mateixa accepció per al mot.