El heqdeix a Barcelona: assistència i caritat jueva als segles XIII-XIV - Jáuregui, Clara (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2018)
La comunitat jueva de Barcelona comptava amb diverses institucions assistencials entre els segles XIII i XIV. La documentació notarial amaga les poques evidències que resten de l’almoina i l’hospital jueus, en les quals s’entreveu el paper actiu que tenia la comunitat per mantenir-los. L’anàlisi d’aquestes institucions permet també constatar l’aculturació de la comunitat i una evolució en la caritat jueva. Paraules clau: hospital, heqdeix, almoina, assistència, segle XIV