Mil fugitius jueus del nazisme detinguts en el Pirineu, província de Girona, 1939-1945. Primeres aproximacions - Berthelot, Martine (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2019)
Es proposen aquí els primers resultats d’una investigació centrada en la zona geogràfica i administrativa de la província de Girona. Concerneix els jueus entrats illícitament en el territori espanyol, interceptats per la Guàrdia Civil i detinguts a Figueres i a Girona. Cada cas d’intercepció i de detenció (persones individuals, parelles, famílies o grups) va ser objecte de fitxes policíaques i documents administratius reagrupats ulteriorment en dossiers específics. Aquests, els anomenats «Expedients de frontera» del Govern Civil de la Província de Girona —que es troben a l’Arxiu Històric de Girona—, són la base de les dades i els resultats exposats en aquestes pàgines. Ens limitarem a presentar les dades brutes o reinterpretades dels expedients que hem estudiat fins ara. La primera part serà una exposició contextual i circumstancial de la fugida i el pas pel Pirineu. La segona plantejarà el marc legal del seu arrest, el dispositiu espanyol d’acolliment i el procés administratiu que permetia trobar una sortida favorable. Després, presentarem unes estadístiques sobre llocs, dates, origen i perfil sociològic dels detinguts. I finalment s’evocaran diversos casos personals significatius. Paraules clau: jueus, frontera francoespanyola, franquisme, clandestins, documentació, detenció, presó