Inscripcions per a no ser llegides, símbols per a no ser vistos - Casanovas i Miró, Jordi (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2013)
Ens proposem en aquest article cridar l’atenció sobre una de les variants dels epitafis medievals jueus molt poc coneguda. Ens referim als textos (noms i algunes fórmules) i als símbols, de variada tipologia, gravats a l’interior de la tomba, alguns dels quals són ja coneguts des de fa molt temps (València, Mallorca), però dels quals encara no s’havia fet la llista ni havien estat sistematitzats. La troballa recent d’un nou exemple d’aquesta tipologia ha tornat a posar en evidència la necessitat d’una cura especial en la seva cerca. Malgrat el nombre tan reduït, semblen abraçar un arc cronològic molt ampli, un aspecte, aquest, que confirma la perdurabilitat dels costums funeraris dels jueus. Paraules clau: endotafis, tombes jueves, ploms, antiguitat tardana, esperances futures, inseguretat