Jueus i conversos en el comerç internacional barceloní de la baixa edat mitjana (1349-1450) - Polonio Luque, Gloria (TAMID. Revista Catalana Anual d’Estudis Hebraics, 2013)
El paper exercit pels jueus i els conversos en el comerç internacional barceloní de la baixa edat mitjana és un tema sobre el qual existeix, encara a dia d’avui, un gran desconeixement, tot i la seva importància evident i indiscutible. L’activitat comercial de jueus i conversos ha quedat reflectida en un important nombre de comandes marítimes, una font que ens ha proporcionat valuosa i important informació sobre els intercanvis i les relacions socials, no tan sols de la comunitat hebrea, anterior i posterior als atacs soferts l’any 1391, sinó també dels conversos de la seva època, de manera que es demostren forts llaços d’unió entre els uns i els altres, i l’existència d’una població jueva a la ciutat de Barcelona després de 1391, la qual cosa demostra la falsedat del tòpic de la seva desaparició o inexistència. És evident avui dia la necessitat, dins de la historiografia, de posar fi al desconeixement sobre la participació dels jueus i els conversos en el comerç marítim mediterrani de la baixa edat mitjana; esperem que aquest article hi col·labori. Paraules clau: comerç, jueus, conversos, edat mitjana, comandes marítimes, jueus de Barcelona