Resiliència digital: aprofitar el poder del col·lectiu per preservar la llengua. Una història d’èxit per al català - de Gibert Bonet , Ona (Terminàlia, 2023)
El creixement generalitzat de la intel·ligència artificial (IA) ha fet que les tecnologies de la llengua siguin més accessibles que mai i ha portat aquesta tecnologia a la nostra vida diària. Tanmateix, el desenvolupament accelerat de la tecnologia lingüística comporta intrínsecament un biaix cap a una perspectiva anglocèntrica i eurocèntrica, que té com a resultat una representació i un reconeixement limitats de les llengües minoritzades. És ben sabut que la presència d’una llengua en línia en garanteix la supervivència. En aquest article explorem la història d’èxit del català, una llengua minoritzada amb una comunitat activa en línia, que ha establert les bases per al desenvolupament de les tecnologies de la llengua. La història d’èxit de la comunitat catalanoparlant demostra que les comunitats poden tenir un paper important en la supervivència i en l’evolució de les llengües minoritzades en l’era digital.