The Metaphor in Human Genome Discourse - Suárez Gallo, Miriam (Terminàlia, 2019)
La metàfora en el discurs del genoma humà Les metàfores d'origen terminològic implicades en la creació de termes i les metàfores útils per explicar a experts i a no experts com funciona el sistema genètic s'han identificat i classificat segons els supòsits de la teoria de la metàfora conceptual de Lakoff i Johnson (1980) i des de la perspectiva de la teoria comunicativa de la terminologia (Cabré, 1999), d'acord amb els pressupòsits de la lingüística de corpus (Parodi, 2007 i 2008). Les unitats analitzades s'han extret d'un corpus de genoma humà, compost per diversos textos de diferents nivells d'especialització. S'ha aplicat una eina d'extracció automàtica de terminologia per seleccionar els termes més rellevants basats en metàfores. A més, també s'ha utilitzat un sistema d'anàlisi sintàctica amb l'objectiu de cercar contextos que subministressin metàfores explicatives. Es va concloure que les metàfores d'origen lèxic i les metàfores explicatives mostren la mateixa tendència cap a la selecció d'accions i estats (o atributs). Ambdós tipus coincideixen, bàsicament, en la metàfora militar (freqü.ncia baixa) i en la metàfora de les ciències del llenguatge (la més abundant).