Detecció de la relació malaltia-símptoma entre termes de l'àmbit mèdic: una aproximació basada en corpus - Alegrí, Albert; da Cunha, Iria (Terminàlia, 2015)
<!--[if gte mso 9]> 0 0 1 16 92 UPF 1 1 107 14.0 96 800x600 <![endif]--> <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES-TRAD JA X-NONE <![endif]--><!--[if gte mso 9]> <![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <mce:style><! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabla normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Calibri;} --> <!--[endif] --> <!--StartFragment--> Els especialistes en terminologia afirmen que els textos especialitzats són, quant al contingut, estructures formades per termes relacionats conceptualment (Cabré, 1999). L'objectiu principal d'aquest article és mostrar que existeixen patrons lingüístics que evidencien la relació malaltia-símptoma i que poden servir per detectar semiautomàticament o automàtica aquesta relació, mitjançant una metodologia concreta. Aquesta metodologia es basa en el fet que, un cop obtinguts i analitzats uns determinats contextos, s'extreuen marques lingüístiques que evidenciïn la relació i serveixin per realitzar una generalització de patrons lingüístics. En l'estudi observem que molts dels símptomes no apareixen en les definicions dels recursos terminològics mèdics, però sí en els textos especialitzats del corpus. També detectem que molts dels símptomes apareixen mitjançant col·locacions especialitzades. <!--EndFragment-->