Les sigles mèdiques en català: autocentrades o al·locentrades? - Kotátková, Adéla (Terminàlia, 2024)
En aquest article revisem els usos i els problemes associats a les abreviacions en l’àmbit de la salut, com ara l’abús, la polisèmia i les complicacions que poden generar per a la comprensió. Ens centrem en una de les categories de les abreviacions, les sigles, i en com s’empren en diferents textos en català, tant en els dirigits a altres professionals com en els orientats als llecs. Comparem la situació del català, les tendències i els recursos disponibles (diccionaris, publicacions, etc.) amb els de les altres dues llengües amb què comparteix l’espai sanitari: el castellà i l’anglès. Analitzem les sigles de 15 termes compostos per esbrinar quan s’usen les creades a partir dels termes en català (sigles autocentrades) i quan s’empren sigles que prenen com a referent el terme en una altra llengua, especialment el castellà (sigles al·locentrades). Finalment, proposem algunes solucions per millorar l’ús de les abreviacions en les ciències biomèdiques.