La planificació urbana de la ciutat de València al voltant del Túria: lliçons per a la resiliència - Polo Martín, Bárbara (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2025)
L’anàlisi de la cartografia històrica permet entendre l’evolució de València i la seva resposta a fenòmens extrems com la DANA. La ciutat ha sofert grans transformacions per gestionar el risc d’inundacions, destacant el desviament del riu Túria als anys 60, que, més enllà de mitigar les inundacions, esdevingué un model d’urbanisme sostenible amb el Jardí del Túria. No obstant això, les inundacions del 2024 han posat en evidència deficiències en la planificació, sobretot al sud de la ciutat, on l’expansió urbana ha incrementat la vulnerabilitat. Això qüestiona l’eficàcia de les estratègies anteriors davant el canvi climàtic i el creixement urbà. Les experiències recents ofereixen lliçons per millorar la resiliència urbana i orientar el desenvolupament cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible, assegurant un futur més preparat per als desafiaments ambientals.