L’anomenada DANA de València: dades meteorològiques i geografia del risc - Martín-Vide, Javier (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2025)
Una DANA comporta, a vegades, especialment a la tardor, precipitacions torrencials en la façana mediterrània espanyola. S’estudia el tràgic episodi del 29 d’octubre de 2024 a València. S’analitza la situació sinòptica, es construeixen les retrotrajectòries en superfície i 5.500 m, i es presenta la distribució espacial de les quantitats de precipitació, amb èmfasi en els 184,6 mm en una hora, rècord d’Espanya, a Torís. L’episodi no va diferir sinòpticament d’altres memorables per les víctimes i els danys materials, com la gran riuada d’octubre de 1957 a la capital valenciana. La catàstrofe del 29 d’octubre de 2024, amb 229 morts, segons les últimes dades oficials, va ser meteorològicament extraordinària, però els seus efectes devastadors van tenir a veure, principalment, amb l’ocupació improcedent del territori, per la falta d’una planificació urbana i territorial, a l’altíssima vulnerabilitat de la població, sense cultura del risc, i a l’horrible gestió de l’emergència.