Substitució i pervivència de la toponímia prejaumina en el paisatge valencià després de l’expulsió dels moriscos: el cas del terme d’Onda a través d’establiments de colons en 1617 - Xiva i Molina, Ismael (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2024)
Aquest article presenta un estudi de cas dels topònims presents en els vint establiments conservats que serviren per a repoblar en 1617 la Moreria de la vila d’Onda i els llocs d’Artesa i Tales (la Plana Baixa, País Valencià) després de l’expulsió dels moriscos en 1609. A través dela seua anàlisi, es pretén determinar si la substitució del corpus toponímic prejaumí d’aquesta comunitat en els indrets en què vivia en contacte amb comunitats cristianes es dugué a terme a partir d’aquest moment o si ja s’havia iniciat des de la conquesta. Els resultats revelen que els cristians implantaren els seus noms de lloc des del segle XIII, però que va haver altres que foren assumits per aquells i han sobreviscut fins a hui dia.