Mapa cartogràfic del termenal del castell de Marro de Montserrat als segles IX-X - de la Vega Vinuesa, Jaume; Garcia i Burgas, Alfons (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2024)
L’article pretén demostrar que és possible realitzar un mapa dels termenals que ocupava el castell de Marro que va existir al vessant nord de Montserrat. Analitza les fonts documentals que diversos investigadors han estudiat on es precisen els diversos accidents geogràfics que conformaven el seu termenal als segles IX-X. Fruit d’un treball de camp rigorós del territori ocupat pel castell, aquest article presenta el mapa cartogràfic amb corbes de nivell, resultat de la investigació geogràfica i documental de la part nord de Montserrat respecte al relleu del termenal del desaparegut castell de Marro. Castell que va existir en aquest indret als segles IX-X de l’edat medieval. El mapa identifica en la toponímia actual els topònims antics del termenal. L’article presenta l’estat de la qüestió respecte a l’existència d’aquest castell i la seva possible ubicació. Inclou resum geogràfic de la formació de Montserrat i un estudi documental historiogràfic de la zona estudiada. El treball de camp ha permès la confecció del mapa presentat amb corbes de nivell amb les tècniques d’Instamap de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Es una nova aportació a l’estudi de la zona investigada que obre portes a futures investigacions geogràfiques i històriques respecte al present i passat d’aquest indret en relleu de la zona nord de la muntanya de Montserrat.