El paisatge del passat a través de topònims urbans valencians actuals - Membrado-Tena, Joan Carles (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2022)
En aquest article s’analitzen topònims de ciutats actuals (de més de 20.000 habitants) del País Valencià. Per a l’anàlisi toponímica la lingüística és ben necessària, però aquesta ha de ser complementada per l’observació dels trets del paisatge, que és crucial a l’hora de trobar o triar l’origen més plausible d’un topònim, especialment si és opac. Els topònims del passat s’interpreten en aquest article des de dues perspectives: l’observació dels trets del paisatge, d’una banda, i la filologia, de l’altra. Aquesta anàlisi multimètode proporciona resultats més fiables. Els principals resultats revelen que els noms prellatins de ciutats valencianes actuals deriven de trets naturals del paisatge, mentre que els noms llatins i posteriors es refereixen principalment a trets culturals del paisatge. Els topònims són una de les fonts més valuoses per a explicar les preocupacions de la societat del passat.