El component territorial de la transició energètica a Catalunya - López, Joan (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2022)
Les societats europees es troben immerses en un procés de transició cap a un sistema energètic basat en fonts renovables que pot comportar indubtables beneficis ambientals i socials. Ara bé, aquesta transició pot tenir notables impactes negatius a nivell local si no va acompanyada dels criteris de desenvolupament que garanteixin l’atenció als elements ambientals, socials i econòmics dels territoris on s’ubiquin les noves infraestructures energètiques. El present article analitza la qüestió de l’impacte territorial de la transició energètica a partir del cas de Catalunya. S’estructura en quatre apartats: el primer ofereix una visió de conjunt de la transició energètica; el segon fa una anàlisi del seu estat actual a Catalunya; el tercer apartat projecta diversos escenaris en l’horitzó 2050 i fa palesos el reptes que suposen; finalment, el treball es clou amb unes reflexions sobre la necessitat d’una visió integradora dels factors que intervenen en el procés de transició energètica.