Relació entre calor i mortalitat a la ciutat de Barcelona mitjançant l’anàlisi de condicions tèrmiques i termohigromètriques - Vilar-Bonet, Francesc (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2022)
La relació causa-efecte entre calor intensa i mortalitat ha estat àmpliament analitzada i contrastada. Tanmateix, no hi ha acord científic en quina de les variables meteorològiques és la que explica millor aquesta relació. El present estudi analitza i quantifica la relació de les variables meteorològiques de temperatura mínima (Tmín) i màxima (Tmàx) diàries i índexs Humidex (IH) –combinació de temperatura i humitat– mínim (IHmín) i màxim (IHmàx) diaris amb la variable mortalitat a la ciutat de Barcelona. Els resultats mostren que les variables que expliquen millor la relació entre calor o sensació de calor intenses i mortalitat són la Tmín i l’IHmín, en què a partir dels 25 ºC de Tmín i dels 33 d’IH es dispara la mortalitat per calor.