Segregació espacial i social a la ciutat de Belfast - Serrano Giné, David (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2021)
A la ciutat de Belfast la comunitat protestant i la catòlica cohabiten de manera segregada. Aquest enfrontament, que és comú a tot Irlanda del Nord, es canalitza a través de la religió, però s’explica per un conjunt de motius que en són totalment aliens. En essència es tracta d’un conflicte irredemptista, on cada comunitat utilitza banderes, pintades, murals i altres elements per delimitar i caracteritzar el territori que sent com a propi. En aquest treball, explorem la segregació espacial i social de Belfast a partir de l’observació participant i quotidiana, i ho fem atenent als barris on viu cada comunitat, els murs que separen alguns veïnats, i les apropiacions de l’espai que cada col·lectiu exerceix per reclamar-ne la propietat. Darrere de tot plegat es troba la inquietud de la població nordirlandesa per identificar-se amb un grup nacional i, en fer-ho, adscriure’s a una identitat personal i col·lectiva. Paraules clau: Irlanda del Nord, Ulster, segregació, identitat nacional, apropiació de l’espai urbà.