Dones i tornada al camp: protagonistes de les noves dinàmiques rurals a Catalunya - Baylina, Mireia (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2021)
La consideració a les dones en el poblament i en el despoblament rural és important, i més quan s’ha demostrat que en les causes de l’emigració juvenil i la sobrerepresentació femenina, la influència de les relacions de poder de gènere ha estat fonamental. Aquest article tracta sobre nous moviments de tornada al camp protagonitzats sobretot per dones joves, formades i amb un projecte professional propi i pel territori. Aquest retorn s’han d’entendre com a part del context de canvi en el medi rural actual, caracteritzat per una creixent diversitat d’espais rurals, per l’emergència d’altres de nous i per noves relacions camp-ciutat i nous significats d’ambdós conceptes i de la seva construcció binària. La innovació, la construcció de nous vincles amb el territori i el desafiament de les estructures patriarcals modelen les experiències quotidianes de les professionals i són clau per explicar les noves dinàmiques rurals i per fer qualsevol aproximació de futur. Paraules clau: dones, tornada al camp, ruralitat, innovació, patriarcat, Catalunya.