Els efectes del temporal Glòria: una mostra de la necessitat d’actuació urgent al delta de l’Ebre - Blay, Jordi; Àvila, Aitor (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2020)
El temporal Glòria va afectar el delta de l’Ebre al gener de 2020 deixant sobretot inundacions, regressió litoral i pèrdues en les activitats pesqueres i d’aqüicultura. L’anàlisi de les causes indica que tan importants com la magnitud del temporal són els factors de dinàmica litoral del delta, condicionats per la manca d’aportació de sediments pel riu des de fa decennis i la situació actual de la costa. L’article aborda també com s’ha intentat estudiar, planificar i gestionar el fenomen de la regressió del delta amb una sèrie de projectes, plans i actuacions que han aportat informació i experiència però no han estat prou resolutius com per a evitar l’impacte del Glòria i, en menor mesura, altres temporals. La previsió de canvi climàtic fa pensar que, si es volen evitar episodis similars, cal actuar amb la màxima urgència començant per agilitzar al màxim el transport de sediments de la conca cap al tram baix del riu i el delta. Paraules clau: temporal Glòria, regressió litoral, canvi climàtic, delta de l’Ebre.