Aurora Bertrana: la imatge en el mirall - Vallverdú-Borràs, Marta (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
Aurora Bertrana (Girona 1892-Berga 1974), va ser una escriptora viatgera catalana, la primera dona (1935) de la Societat Catalana de Geografia, de l’Institut d’Estudis Catalans. Durant la II República destaca com una de les intel·lectuals feministes i progressistes del país. La seva obra narrativa és diversa: la primera etapa gira al voltant dels seus viatges a l‘exòtic, a la Polinèsia i al Marroc. Una altra faceta important són els seus testimonis autobiogràfics. Però com era Aurora Bertrana realment? Què explica i què amaga en les seves Memòries? Comentarem la seva trajectòria biogràfica a través de la història que la pròpia Bertrana escriu sobre ella mateixa. Una vida narrada que és com una novel·la apassionant –la seva millor novel·la?–: amena, tragicòmica, amb multitud de viatges i aventures. Tanmateix, com la novel·la stendhaliana, només és una imatge en el mirall, només la part del jo que ens ha volgut revelar. Paraules clau: exotisme, dona viatgera, memòries, narrativa catalana, feminisme.