Dinàmica de l’aqüífer, canvis d’ús i de percepció: el curs mitjà de la Tordera (Sistema Mediterrani Català) - Panareda, Josep M.; Boccio, Maravillas (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
S’analitza la geohistòria de l’aqüífer del curs mitjà del riu Tordera (Depressió Prelitoral Catalana) a partir de la dinàmica natural i de les diferents estratègies en l’explotació dels recursos hídrics al llarg de la història. S’estableixen quatre fases d’aquesta interrelació, ja que les característiques i la dinàmica de l’aqüífer condicionen les estratègies en l’aprofitament. De cada fase s’estableixen els paisatges en relació amb el sistema de circulació i emmagatzematge hídric que dóna lloc a unes potencialitats ecològiques i d’aprofitament específiques. Paraules clau: circulació hídrica, geohistòria, pou, terrassa al·luvial, Tordera.