La muntanya al costat d’una gran ciutat. Inici l’excursionisme i transformació del paisatge a la vall de la Fuenfría de la Serra de Guadarrama - Bullón Mata, Teresa (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
La investigació consisteix en l’anàlisi d’un paisatge representatiu de l’expansió de l’excursionisme en una de les valls de la Serra de Guadarrama i en la definició de les claus en què es produeix l’evolució contemporània d’aquest paisatge. Els mètodes de treball utilitzats són la consulta de premsa escrita contemporània, l’anàlisi de dades estadístiques i treball de camp. Els resultats revelen com la transformació del paisatge es porta a terme des dels punts de vista objectius i perceptuals. A partir de l’activitat d’estiuejants, artistes i excursionistes el paisatge de la vall de la Fuenfría adquireix un valor simbòlic i cultural, que transcendeix el seu contingut objectiu. Les activitats desenvolupades pels excursionistes revelen que eren un grup socialment avançat, en el qual s’integren les dones. La pràctica d’esports de muntanya suposa la seva sortida a l’espai públic i és representativa dels avenços socials de l’època. Paraules clau: ciutat i naturalesa, paisatge, muntanyisme, dona, Sierra de Guadarrama.