La geopolítica de la ferida: compartint el patiment amb Charles Bell - Dixon, Deborah (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2018)
La geopolítica feminista insisteix en la importància de la corporalitat i la materialitat en l’exercici de les relacions internacionals, en els imaginaris, territoris, fronteres i conflictes globals. Centrant-nos en el treball de l’artista i cirurgià Sir Charles Bell i en el seu tractament dels ferits a la batalla de Waterloo (1815), aquest article subratlla la significació del contacte i el contagi en la pràctica geopolítica. Així, tot i ser partícip de la violència formal, el fet de treballar directament amb els ferits de guerra, d’alguna manera va suposar un replantejament de les seves pròpies experiències del conflicte, el dolor i el patiment, que li acabà provocant una articulació variable sobre la complicitat excessiva en la qüestió geopolítica, motiu per el qual fins i tot li va permetre qüestionar-se el propi destí de la nació britànica, en aquell moment novament victoriosa. Paraules clau: medicina, guerra, Waterloo, geopolítica, Charles Bell.