Més enllà dels gremis i de les fàbriques d’indianes. La diversitat de formes de produir a la Catalunya del segle xviii i primera meitat del s. xix - Ferrer Alòs, Llorenç (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2017)
En aquest treball volem posar èmfasi en desenes d’activitats econòmiques que es desenvoluparen en el món rural més enllà de l’activitat agrícola concreta. Eren sovint estacionals, requerien molta mà d’obra i es convertiren en un ingrés fonamental per la població rural. No eren activitats protoindustrials, sinó eren transformació de matèries primeres que es trobaven precisament en l’espai rural no dedicat als conreus. Es fa una descripció d’aquestes activitats per mostrar com jugaven un paper fonamental en la producció de béns i serveis a Catalunya i com el creixement econòmic posterior no es pot entendre sense la tasca desenvolupada per aquestes xarxes. El canvi tècnic i la importació de noves matèries primeres serà en bona part el causant de la seva destrucció i els veïns que s’hi dedicaven hauran d’adaptar-se a noves situacions. A vegades reinventaven l’activitat, en altres simplement, emigraven. Paraules clau: protoindustrialització, diversificació econòmica, pluriactivitat.