Implicacions socials de tres intervencions urbanes al Casc Antic de Barcelona: el mercat de Santa Caterina, el Pou de la Figuera i el Born Centre Cultural - Cordero, Adrián Hernández; López-Gay, Antonio; Guitart, Anna Ortiz (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2016)
En els darrers anys, el sector del Casc Antic de Barcelona (actual barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella) ha viscut un intens procés de transformació social i urbana que s’ha expressat a través de canvis en la composició sociodemogràfica de la població, en l’activitat comercial, en els espais públics del barri i en la relació amb la cultura. A partir d’una metodologia qualitativa, amb entrevistes al veïnat i a diferents agents socials del barri i observacions participants, aquest article relata les implicacions socials en tres intervencions urbanes que s’han desenvolupat en els darrers anys (el mercat de Santa Caterina, el Pou de la Figuera i el Born Centre Cultural) i que han transformat aquesta àrea central de la ciutat incrementant el seu valor econòmic i simbòlic. El treball subratlla el paper del moviment veïnal en aquest procés de transformació social i urbana. Paraules clau: gentrificació, intervenció urbana, moviment veïnal, Casc Antic, Barcelona.