Primeres representacions cartogràfiques de les ciutats de les Illes Balears (segles XVI-XVII) - Ginard Bujosa, Antoni (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2015)
La comunicació se centra en una visió de conjunt dels antecedents sobre els quals es fonamenten les primeres imatges cartogràfiques de les ciutats a les Illes Balears. La fortificació dels recintes dels principals nuclis urbans de cada illa, vulnerables en cas d’atac exterior, iniciada a mitjan segle xvi, ha aportat els documents cartogràfics més antics de les Balears. L’objectiu és resseguir el procés d’elaboració dels respectius plànols i també dels primers mapes, fins a principis del segle xvii. Entre els diversos autors, s’ha de destacar la intervenció de noms com Giovan Battista Calvi, els germans Fratino, Antoni Verger o Joan Baptista Binimelis, entre d’altres. El material gràfic conservat contribueix a conèixer i analitzar el context i les bases sobre les quals era possible plantejar la més primerenca representació cartogràfica de les ciutats de les Balears, particularment en els casos d’Eivissa, de la ciutat de Mallorca, i també de Maó i de Ciutadella de Menorca Paraules clau: cartografia, poliorcètica, Mallorca, Menorca, Eivissa.