Substancials canvis a les ciutats del País Basc i en la seva representació cartogràfica entre els segles xviii i xx - Martín-Ramos, Ángel (Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 2014)
Entre el segle xviii i el segle xx la representació cartogràfica de la ciutat va experimentar canvis transcendentals, recolzada en avanços tècnics però sobretot en la transformació de les ciutats. Al País Basc es va poder apreciar com sobre un territori reduït es van acumular les variacions estructurals que van fundar les bases d’un país nou en el qual les ciutats industrials van acabar per ser protagonistes. La representació cartogràfica, amb el seu actiu paper propositivo, va contribuir al canvi i va aconseguir il·lustrar de manera clarificadora l’entitat de les pautes de formació de les ciutats i de la seva transformació. Paraules clau: Cartografia del segle xix, ciutats del País Basc, ciutat i societat vuitcentistes.